Wykonanie
Całkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie.
Pak choi to moja ulubiona azjatycka
kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja -
Pak choi z
krewetkami. Możemy użyć
krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam!Inspiracją był przepis z tej strony

składniki200 -250 g mrożonych
krewetek koktajlowych rozmrożonych i odsączonych ( mogą być większe)3 szt
Pak choi, umyte, pokrojone w poprzek w kawałki2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane2 cm kawałek
imbiru, obrany i drobno starty1 duża
cebula, obrana, pokroić w cienkie półplasterki
olej słonecznikowy lub
olej sezamowy2 łyżki sosu z
ostrygowego1-2 łyżki
sosu sojowegoszczypta
pieprzu czarnego lub czerwonego
chili w proszku1 czubata łyżeczka nasion
sezamusól do smaku (w razie potrzeby)przygotowanierozgrzać łyżeczkę
oleju na patelni, dodać nasiona
sezamu i smażyć aż zaczną lekko pryskać,Dodać
krewetki i część
sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple.Na patelnie dodać 1 łyżkę
oleju, dodać
czosnek,
cebulę i
imbir i smażyć mieszając aż
cebula trochę zmięknie.Dodać
pak choi i pozostałe
przyprawy,
sos ostrygowy i
sos sojowy.Kiedy
pak choi jest gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem
krewetki i wymieszać.Doprawić do smaku
solą lub
sosem sojowym lub
ostrygowymWyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.Podawać na ciepło z
ryżem lub
makaronem.




