Wykonanie
Pierogi bardzo świąteczne, ale nieco inaczej. Wyszły bardzo, bardzo smaczne.
Śmietana zaostrzona
czosnkiem i doprawiona
koperkiem jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu,
jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam!

składnikiciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarsz (na ok 35 szt)200 g
łososia wędzonego - może być
sałatkowy100 g
fetygarść
koperku1- 2 łyżki
śmietanypieprzsos do podania1 szklanka
śmietanymała garść
koperku2 ząbki
czosnku - starte
sólpieprzprzygotowanieciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farsz
Łososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić
fetę (też w blenderze) dodać do
łososia. Wymieszać, dodać
śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać
koperek, wymieszać i doprawić do smaku
pieprzem.PierogiCiasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia.Składniki sosu wymieszać. Pierogi podawać z sosem, przybrane gałązkami
koperku. Smacznego!




