Wykonanie
Przeglądałam swojego bloga i zauważyłam, że już dawno nie było nic wytrawnego, więc nadrabiam zaległości! Na pierwszy ogień idą pierogi, które uwielbiam! W takiej wersjo robiłyśmy je z mamą pierwszy raz, ale bardzo nam smakowały, więc pewnie je powtórzymy. Tym razem je pomrozimy i starczą na dłużej :)
Jadłam je w dwóch wersjach - pierwsze z
cebulką, a drugą porcję z
bułką zrobioną na masełku. Bardziej smakowała mi druga opcja, ale moja mama pozostaje przy pierwszej, więc decyzję pozostawiam Wam.Składniki:ciasto:30 dag
mąki1
żółtko2 łyżki
śmietanyok szklanki
wody1/2 łyżeczki
solinadzienie:1/2 główki
brokuła1/2
sera fetasól,
pieprz3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicy dodać resztę składników i dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na porcje. Każdą rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka.
Brokuła myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - może być delikatnie rozgotowany. Po ostudzeniu rozgniatamy go widelcem razem z
serem,
czosnkiem i całość doprawiamy tylko
solą i
pieprzem.Krążek spłaszczyć i nałożyć trochę farszu i zalepiać.Wlać
wodę do garnka, troszkę osolić i poczekać aż się zagotuje. Następnie włożyć pierogi i gotować.Po wypłynięciu na powierzchnię należy poczekać jeszcze około 5 minut. Wyjmujemy na talerz i podajemy z
cebulką lub
bułką zrobioną na masełku.Smacznego :)