Wykonanie
Smaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić
pieprzem, żeby
pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże
grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk.
Grzyby całkiem smaczne również na zimno.Inspiracją był przepis z tej strony

składniki4-6 dużych
pieczarek, u żyłam dużych
grzybów Portobello (odmiana
pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.
oliwa z oliwek250g
ricotty50g
suszonych pomidorów, drobno posiekanych12 czarnych greckie
oliwki, pokrojonych w małe kawałki40 g tartego
parmezanu2 łyżeczki posiekanego
oregano2 łyżki posiekanej
natki pietruszki + trochę do dekoracji
sól i
pieprz1
jajko, lekko roztrzepaneprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C.Połączyć
ricottę,
suszone pomidory,
oliwki,
parmezan,
oregano,
pietruszkę,
sól,
pieprz i
jajko, w dużej misce.Nóżki
grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać
oliwy z
solą i
pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego
grzyba nadzienie.Piec
grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a
grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną
natką pietruszki. Podawać z
zieloną sałatą lub
pieczywem. Smacznego!Uwagi. Następnym razem
pomidory i
oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z
serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę.





