ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Smaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno.
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
4-6 dużych pieczarek, u żyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.
oliwa z oliwek
250g ricotty
50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych
12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki
40 g tartego parmezanu
2 łyżeczki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji
sól i pieprz
1 jajko, lekko roztrzepane
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce.
Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie.
Piec grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego!
Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/08/pieczarki-faszerowane-ricotta-i.html