Wykonanie
Pyszny kurak! Marynata z
jogurtu i
ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić
kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły
kurczak. Zamarynować najwygodniej dzień wcześniej a następnego dnia pozostanie nam tylko pieczenie. Polecam!Przepis ze strony Eating Well

składniki8 kawałków
kurczaka ( np.uda
kurczaka) - użyłam całego
kurczaka podzielonego na 8 części1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka
jogurtu naturalnego - użyłam greckiego2 ząbki
czosnku, starte1 łyżeczka mielonego świeżego
imbiru2 łyżeczki mielonej
papryki ostrej1 i 1/2 łyżeczki suszonej
mięty1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie
Kurczaka umyć i osuszyć. Jeżeli mamy całego ptaka - podzielić na 8 części. Umieścić
mięso w dużej misce . Dodać
sok z cytryny i wetrzeć w
mięso. W naczyniu wymieszać
jogurt,
czosnek,
imbir,
paprykę,
miętę i
sól. Wlać mieszaninę
jogurtową na
kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do 24 godzin .Piekarnik nagrzać do 205 st.C.
Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam
jogurtu, Ułożyć na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki
kurczaka przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast np z
ryżem. Smacznego!

