Wykonanie
Dziś odrobina kuchni z Bliskiego Wschodu. Mając pod nosem kilka arabskich sklepów, w których można znaleźć prawdziwe "perełki" spożywcze (co niektórych wcześniej na oczy nie widziałam, nie mówiąc o konsumpcji) - żalem byłoby nie wykorzystać tej okazji do poznania i samodzielnego przygotowania prawdziwych potraw kuchni arabskiej.Najpierw przepis na sos, który przygotowany jest z pasty tahini (sporządza się ją z ziaren
sezamu mielonych na gładką masę, wywodzi się z kuchni arabskiej, ale jest wykorzystywana w różnych kuchniach świata,
między innymi w kuchni tureckiej czy greckiej, ma
orzechowy smak, jest bardzo gęsta i tłusta, wręcz klei się do podniebienia)Sos podałam do przygotowanych po raz pierwszy falafeli - czyli arabskich kotlecików z
ciecierzycy (przepis powyżej)Przygotowanie sosu tahini:- pół szklanki pasty tahini- niepełna szklanka
jogurtu naturalnego gęstego- 1, 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
soku z cytryny- szczypta
soli-
ostra paprykaCzosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.Można również wszystko umieścić w blenderze i zmiksować.
