Wykonanie
Nastał czas
młodych warzyw, jest i
młoda kapusta. Przygotowanie jej nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest całkiem smakowity. Lubię dodać
kostkę rosołową ( wiem, wiem nie należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję
cukru do
wody w której
kapustę gotuję. Do
kapusty młode ziemniaki,
sadzone jajo,
zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam!

Składniki:1 główka
młodej kapusty1 pęczek
koperku lub
kopru2 średnie
cebuleok. 300 g
boczku wędzonego1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
octu balsamicznegosok z cytryny1/2
kostki rosołowej (opcjonalnie)
sól,
pieprzprzygotowanie
Kapustę umyć, przekroić na cztery części, pokroić w paski nożem lub robotem. Zdarza się że
młoda kapusta ma goryczkę. Aby się jej pozbyć należy
wodę z pierwszego gotowania
kapusty wylać. Czyli należy przełożyć
kapustę do garnka, zalać niewielką ilością zimnej
wody, i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować a następnie
wodę odlać. Ponownie zalać
kapustę zimną
wodą. Posolić, (można dodać 1/2
kostki rosołowej i trochę
cukru), zagotować. Gotować do miękkości - ok 15 minutW międzyczasie obraną
cebulę i
boczek pokroić w kostkę. Na sporej patelni roztopić
masło i podsmażyć lekko
cebulę - tak aby nieco zmiękła. Dodać
boczek, nadal smażyć aż
boczek się trochę wytopi i zrumieni. Posypać łyżką
mąki, mieszając dokładnie.Kiedy
kapusta jest miękka należy przełożyć ją przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię z
boczkiem, dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli
kapusta wydaje się za gęsta możemy ją rozrzedzić
wodą pozostałą po gotowaniu. Doprawiamy
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2- 3 minuty, pod koniec wsypujemy dużą garść posiekanego
koperku. Można lekko dokwasić
cytryną. Smacznego!


