Wykonanie
Bardzo dobra przekąska. Może odrobinę kłopotliwa w przygotowaniu, ale warto zrobić bo smaczne i świetne do podgryzania. Przepis ze strony Reader's Digest

składniki8 małych
ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości)2 łyżki
oliwy z oliwek extra virginsól i
pieprz1 łyżka
masła125 g
wędzonego łososia1 łyżka
soku z cytrynyok 160 g gęstego
jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek
białego serka +
śmietana)1 łyżka odsączonych
kaparów, posiekanych2 łyżki posiekanego świeżego
koperkumałe gałązki
koperku do dekoracjiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 205 st C
Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce - tak podobno szybciej się upieką - posmarować skórę
ziemniaków olejem, posypać
solą. Ułożyć na blasze i piec ok 1 godziny - do miękkości .Zdjąć
ziemniaki ze szpikulców szaszłykowych i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką usunąć część miąższu , pozostawiając warstwę
ziemniaków przy skórce o grubości około 1 cm. Następnie każdą połówkę przeciąć ponownie wzdłuż na pół. Ułożyć poprzecinane
ziemniaki na blaszce, skórką do góry.Roztopić
masło z pozostałą
oliwą i doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Posmarować tą mieszanką skórki
ziemniaków, wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 12-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.W międzyczasie pociąć
wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z
sokiem z cytryny . Wymieszać
jogurt ( lub
serek i
śmietanę ),
kapary i posiekany
koperek.Upieczone
ziemniaki lekko przestudzić - 1-2 minuty , a następnie do każdego nałożyć łyżkę
jogurtu,(lub mieszaninę
serka) na wierzch położyć paski
łososia i posypać
koperkiem. Podawać ciepłe. Smacznego!


