ßßß Cookit - przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM I KAPARAMI

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM I KAPARAMI

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję przepis na ciut zmodyfikowaną wersję typowego polskiego dania, czyli placków ziemniaczanych. Jako dziecko nie przepadałam za plackami, jednak z wiekiem doceniłam ich walory smakowe i możliwość kulinarnego eksperymentowania z tą prostą potrawą. Poniższy przepis inspirowany jest pozycją w menu jednej z wrocławskich restauracji, choć jak zwykle dodałam do niego coś od siebie aby go w moim odczuciu udoskonalić.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Placki:
5-6 dużych ziemniaków
1 duża cebula
1 pęczek koperku
1 jajko
6/7 czubatych łyżek mąki
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
Dodatki:
śmietana
tacka wędzonego łososia
kapary
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać cebulę, skroić kilka gałązek koperku i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać sól, pieprz, jajko, wszystko razem wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Masa nie powinna być, ani za rzadka, ani za gęsta. Następnie rozgrzać na patelni olej i kłaść na niej uformowaną, w średniej wielkości placuszki, masę. Placki smażyć równomiernie z obu stron dopóki się nie zarumienią,
kiedy całą masę przekształcimy już na placki, nakładamy je na talerz, a na nie: łyżkę śmietany, plaster łososia, a następnie wszystko posypujemy koperkiem i kaparami. VOILA! :)
Danie gotowe do testowania kubków smakowych. Oto, jak w łatwy sposób, z prostego dania można stworzyć całkiem wykwintny posiłek :) SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/placki-ziemniaczane-lososiem-kaparami