ßßß
Składniki na placki:6 dużych ziemniaków1 jajko4 łyżki mąki½ cebuli.1 łyżeczkę śmietany kwaśnejSólOlej do smażenia0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany0,5 kg łosoś wędzonyKoperek i cytryna do dekoracjiZiemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste.Z przygotowanej masy smażymy, malutkie placuszki ziemniaczane.Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny.Dekorujemy koperkiem i cytryną.