Wykonanie
Zupa powstała na bazie
bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku . Dodałam więcej
czosnku niż w przepisie i więcej
imbiru, gdyż dla mnie
wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu
grzybów ,
kapusty i
makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.

składniki
bulion1 litr
wody mineralnej2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
octu ryżowego lub
soku z limonki1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżka
brązowego cukru4 plasterki
chili4 plasterki
imbiru1
trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3
cebuli, obranejkawałek
pora, opłukanego1
marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek
czosnku, przepołowiony
sól do smakuDodatki3
kapustki pak choi200 g
grzybów shitake
kolendramakaron ryżowy (opcjonalnie)przygotowanieWszystkie składniki
bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić.
Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część
kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do
bulionu wrzucić
grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części
pak choi, gotować 3 - 4 minuty, dodać zielone listki i nadal gotować do czasu, aż
kapusta będzie miękka. Podawać z dodatkiem
kolendry. Można dodać
makaron ryżowy, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!




