Wykonanie
Bardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej
kiełbasce chorizo i
papryce. Słodkie,
pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym
chlebkiem pita.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa
Sary Levis.

składniki2 łyżki
oliwy1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, posiekane150 g
kiełbaski chorizo, pokrojone w kostkę3/4 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku2 - 3 gałązki
tymianku1 l
bulionu drobiowego1 łyżka
przecieru pomidorowego375 g słodkich
ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę400 g puszka
ciecierzycy - odcedzona
sól,
pieprzposiekana zielona
pietruszka lub
tymianek do podaniaprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać
czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Wmieszać
paprykę,
tymianek,
bulion,
przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić
solą i
pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć
ziemniaki i
ciecierzycę. Wlać gorący
bulion z dodatkami,przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 6 - 8 godzin. Podawać posypane
natką pietruszki i ewentualnie
tymiankiem. Smacznego!



