Wykonanie
Dawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam tutaj . Masę z
migdałów można zastąpić masa
orzechową tak samo zrobioną
składnikimasa migdałowa1 szklanka (100g) zmielonych
migdałów (lub
orzechów)1/2 szklanki (100g)
cukruszczypta
soliskórka z 1/2
pomarańczy starta100g
masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże
jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki
rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z
migdałów450g gotowego
ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego
ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g)Glazura1
żółtkomleko 1 łyżeczkaprzygotowanieW średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone
migdały,
cukier,
sól i
skórkę pomarańczową. Dodać
masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym
jajku, razem z
rumem i ekstraktem z
migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej
mąką powierzchni, wykroić z jednego kawałka
ciasta francuskiego koło o średnicy 23cm. Pomóc sobie pokrywą garnka, talerzem, lub dnem tortownicy jako szablonem. Umieścić ciasto na blasze.Przykryć arkuszem pergaminu lub folii z tworzywa sztucznego, a następnie wyciąć drugie koło z drugiego kawałka ciasta, położyć je na wierzchu. Przykryć i schłodzić przez trzydzieści minut.Wyjąć ciasto i nadzienie
migdałowe z lodówki. Odłożyć na bok jeden płat ciasta i pergamin. Rozprowadzić nadzienie
migdałowe na środku pozostałego ciasta, pozostawiając 3cm brzeg.Odsłonięty brzeg zmoczyć
wodą, umieścić drugie koło ciasta na wierzchu i docisnąć uszczelniając bardzo dobrze krawędzie. (Na tym etapie można schować ciasto na noc do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, Ukształtować boki ciasta i używając noża ponacinać wzorek na górze. Wymieszać
żółtka z
mlekiem i posmarować wierzch ciasta, nie smarować bocznej krawędzi. Nożem zrobić 5 otworów w cieście, aby umożliwić ucieczkę pary podczas pieczenia.Piec przez 30 minut lub do momentu gdy ciasto
zrobi się jest rumiane na górze i po bokach. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały
migdał - niespodziankę dla tego co go znalazł. Pominęłam . I masę
migdałową zastąpiłam
orzechową - wyszło bardzo smacznie