ßßß
Ciasto:2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki cukru (50 g)120 ml mleka ciepłego1 średnie jajo50 g masła zimnego masłaszczypta soliKruszonka migdałowa:120 g zmielonych migdałów60 g masła zimnego50 g cukruDodatkowo:truskawki mrożone lub świeżePrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy formujemy kulki. Mi wyszło z tej porcji 9 drożdżówek.Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozpłaszcz ręką każdą kulkę oraz zrób wgłębienia na truskawki.Każdą truskawkę kroimy na cztery części. Wkładamy do dziurek.Przykryj ściereczką drożdżówki i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i rozdrabniamy między palcami. Zostawiamy na boku do wyrośnięcia drożdżówek.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Możemy polać lukrem upieczone drożdżówki lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszamy do dzielenia się z nami propozycjami do dalszych wpisów. Macie jakieś życzenia?Czekamy na Wasze komentarze.~M&M