Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do
kawki popołudniowej.Drożdżówki... ale nie takie zwykłe, bo z
truskawkami i kruszonką
migdałową. Można prawie powiedzieć, że kruszonka jest "odchudzająca". ;)Jak Moni coś piecze, to wszystko szybko znika, teraz też tak było. W ciągu kilku godzin wszystko zniknęło. Ale to dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało.Powiemy Wam, że połączenie
kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd!A więc...Do dzieła!
Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych
drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki
cukru (50 g)120 ml
mleka ciepłego1 średnie
jajo50 g
masła zimnego
masłaszczypta
soliKruszonka migdałowa:120 g zmielonych
migdałów60 g
masła zimnego50 g
cukruDodatkowo:
truskawki mrożone lub świeżePrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych
drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej
mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy formujemy kulki. Mi wyszło z tej porcji 9 drożdżówek.Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozpłaszcz ręką każdą kulkę oraz zrób wgłębienia na
truskawki.Każdą
truskawkę kroimy na cztery części. Wkładamy do dziurek.Przykryj ściereczką drożdżówki i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i rozdrabniamy
między palcami. Zostawiamy na
boku do wyrośnięcia drożdżówek.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wysmaruj rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem.Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Możemy polać lukrem upieczone drożdżówki lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszamy do dzielenia się z nami propozycjami do dalszych wpisów. Macie jakieś życzenia?Czekamy na Wasze komentarze.~M&M