Wykonanie
Wymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiad

składniki:ok 1 kg
wołowiny bez kości ( zrazowa)kawałek
słoniny2-3
kiszone ogórkicebula do zrazów i do pieczenia
musztardapieprz,
sólmąka do obsypania
bulion, kieliszek czerwonego,
wytrawnego wina (opcjonalnie),parę ząbków
czosnku,
zioła -
tymianek,
szałwiaprzygotowanie:Umyte
mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć
mięso między folię spożywczą lub do foliowego woreczka
słoninę i
ogórki pokroić w cienkie paski,
cebulę w piórkaPlastry
wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować
musztardą , następnie przy brzegu od którego zaczniemy zwijanie położyć
cebulę ,
ogórek i
słoninkę. Zawinąć, spiąć wykałaczkami,
szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko
solą i
mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać
winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką
bulionu, dodać
czosnek,
zioła, można dołożyć trochę
cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając
bulionemJeżeli pieczemy w garnku rzymskim,
bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował.Gdy
mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię , zagęścić
masłem wymieszanym z łyżką
mąki (ilość
mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby
solą i
pieprzem.Zrazy podawać sosem i
kaszą gryczaną lub pęczakiem

