Wykonanie
Dzisiaj coś klasycznego – zarazy wołowe zawijane. Przygotowałam je w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Składniki:
wołowina bez kościsłoninaogórki kiszonecebula2 ząbki
czosnkupieprz,
sólMięso wołowe kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Rozbijamy tłuczkiem. Kroimy w paski
słoninę,
ogórki i
cebulę. Rozkładamy plastry i zawijamy w nie po dwa paski
słoniny,
ogórka i trochę
cebuli. Spinamy
mięso wykałaczkami. Kiedyś użyłam do tego nitek i mój mąż był dość mocno niezadowolony, szczególnie że dostał je jako lunch do pracy, hihi… Pewnie komicznie to wyglądało, jak w jadalni rozwijał te zrazy z nitek (a jako początkująca kucharka zawinęłam dość mocno i dokładnie, bo bałam się, że się rozpadną ;)) Ok, wracając do przepisu – gdy już zrazy są zabezpieczone przed rozwinięciem wykałaczkami, podsmażamy je z każdej strony, a następnie dusimy z
czosnkiem i
przyprawami przez około 30 minut. Dobrze komponują się z
kaszą gryczaną lub
ziemniakami i surówkami z
kapusty.