Wykonanie
Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu.Ciasta, desery,
ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:)
Ogórek kiszony, świeże
pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam!
Składniki:1 kg
słoniny½ kg
suszonych grzybów1 duża
cebula4 ząbki
czosnku2 łyżki
majerankuSól,
pieprz do smaku.Wykonanie:
Słoninę drobno kroimy w kostkę i wkładamy do garnka- topimy
słoninę bardzo powoli.
Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę , posiekany
czosnek i pokrojone
grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika.Jeżeli nie mamy
grzybów można spróbować z
suszonymi śliwkami i
jabłkiem w równej proporcji.