Wykonanie
            Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu.Ciasta, desery, 
ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:)
Ogórek kiszony, świeże 
pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam!

Składniki:1 kg 
słoniny½ kg 
suszonych grzybów1 duża 
cebula4 ząbki 
czosnku2 łyżki 
majerankuSól, 
pieprz do smaku.Wykonanie:
Słoninę drobno kroimy w kostkę i wkładamy do garnka- topimy 
słoninę bardzo powoli.

Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną 
cebulę , posiekany 
czosnek i pokrojone 
grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy 
solą, 
pieprzem i 
majerankiem.

Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika.Jeżeli nie mamy 
grzybów można spróbować z 
suszonymi śliwkami i 
jabłkiem w równej proporcji.
