Składniki:450 g słoniny250 g boczku1 duże jabłko2 duże cebule2 ogórki kiszone3 większe ząbki czosnkusól , pieprz , oreganoPrzygotowanie:Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę,ogórki i cebulkę siekamy drobniutko, jabłko ścieramy na tartce , czosnek przeciskamy przez praskę.Słoninę wytapiamy w głębokiej patelni na malutkim ogniu- co jakiś czas mieszamy.Gdy słonina już jest gotowa dodajemy boczek oraz przyprawy. Po 5 min gdy zrobią się skwarki dodajemy resztę składników ( cebulę , ogórki oraz czosnek) Mieszamy wszystko razem 2-3 min.Nasz smalczyk przekładamy do przygotowanego naczynia i odstawiamy do lodówki na min 2 godz( najlepiej na noc) by wszystko nam się ładnie połączyło i przeszło smakiem.Ja część swojego przysmaku podałam w chlebku.Smacznego