Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina bez kości 1 kilogramów
ogórek kiszony 2 sztuk
słonina 100 gramów
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 2 sztuk
musztarda 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
tłuszcz według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 - 2cm.
Rozbić starannie tłuczkiem z obu stron, dodać do smaku
sól i
pieprz, lekko skropić
oliwą z oliwek.
Cebulę,
ogórki i
słoninę pokroić w kostkę, wymieszać z
musztardą.
Nałożyć farsz na płaty
mięsa,
zwinąć i obwiązać nitką.
Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać umyte
grzyby, przyprawić, podlać
wodą 1,5 szklanki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając
wody.
Miękkie zrazy wyjąć, usunąć
nitki.
Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej
wody, dodać do sosu, zagotować, włożyć zrazy.
Podawać z
kaszą gryczaną na sypko i surówką
Uwagi:
Pyszne zrazy obowiązkowo podawane muszą być z
kaszą gryczaną.
Podsmaża się ją na suchej patelni, a później wrzuca do garnka (szklanka
kaszy na 2,5 szklanki
wody)
sól . Pysznie polecam!!!
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: