Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina bez kości 1 kilogramów
ogórek kiszony 2 sztuk
słonina 100 gramów
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 2 sztuk
musztarda 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowychtłuszcz według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 - 2cm.Rozbić starannie tłuczkiem z obu stron, dodać do smaku
sól i
pieprz, lekko skropić
oliwą z oliwek.
Cebulę,
ogórki i
słoninę pokroić w kostkę, wymieszać z
musztardą.Nałożyć farsz na płaty
mięsa,zwinąć i obwiązać nitką.Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać umyte
grzyby, przyprawić, podlać
wodą 1,5 szklanki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając
wody.Miękkie zrazy wyjąć, usunąć
nitki.
Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej
wody, dodać do sosu, zagotować, włożyć zrazy.Podawać z
kaszą gryczaną na sypko i surówkąUwagi:Pyszne zrazy obowiązkowo podawane muszą być z
kaszą gryczaną.Podsmaża się ją na suchej patelni, a później wrzuca do garnka (szklanka
kaszy na 2,5 szklanki
wody)
sól . Pysznie polecam!!!Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: