Wykonanie
Składniki:8 plastrów
mięsa wołowego4
ogórki kiszonemały słoiczek
papryki konserwowej5 małych
cebul4 ząbki
czosnku50 ml
śmietanki 30%łyżka
mąkisól,
pieprz,
oreganomusztardaoliwa z oliwek3 szklanki
bulionu warzywnegokilka-kilkanaście
suszonych grzybówJeżeli nie mamy
bulionu to najlepiej wcześniej go przygotować.
Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić
solą,
pieprzem,
oregano i posmarować
musztardą.
Paprykę pokroić w paski, 2
cebule w
pióra, a
ogórki w łódeczki. Tak przygotowane warzywa układać na
mięsie i zawijać. Zwinięte zrazy najlepiej spiąć wykałaczką. Ułożyć je na rozgrzanej patelni i podsmażyć na
oliwie z każdej strony. Gdy będą rumiane przełożyć je do garnka i zalać odcedzonym, gorącym
bulionem bulionem. Gdy wszystko się zagotuje dodać
suszone grzyby. Pozostałe
cebule pokroić w
pióra a
czosnek przekroić na połówki i podsmażyć na patelni na której wcześniej smażone były zrazy. Gdy
cebula się zarumieni dodać 2 chochle
bulionu i po chwili wszystko przelać do gotujących się zrazów. W takiej zalewie zrazy dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Gdy
mięso będzie gotowe wyjąć je z sosu.
Mąkę rozmieszać ze
śmietanką i niewielką ilością gorącego sosu, gdy nie będzie grudek zagęścić sos. Dodatkowo można sos zblendować lub podawać podawać z całymi
grzybami.