ßßß
 
            
         Składniki:8 plastrów mięsa wołowego4 ogórki kiszonemały słoiczek papryki konserwowej5 małych cebul4 ząbki czosnku50 ml śmietanki 30%łyżka mąkisól, pieprz, oreganomusztardaoliwa z oliwek3 szklanki bulionu warzywnegokilka-kilkanaście suszonych grzybów
Składniki:8 plastrów mięsa wołowego4 ogórki kiszonemały słoiczek papryki konserwowej5 małych cebul4 ząbki czosnku50 ml śmietanki 30%łyżka mąkisól, pieprz, oreganomusztardaoliwa z oliwek3 szklanki bulionu warzywnegokilka-kilkanaście suszonych grzybów Jeżeli nie mamy bulionu to najlepiej wcześniej go przygotować. Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić solą, pieprzem, oregano i posmarować musztardą. Paprykę pokroić w paski, 2 cebule w pióra, a ogórki w łódeczki. Tak przygotowane warzywa układać na mięsie i zawijać. Zwinięte zrazy najlepiej spiąć wykałaczką. Ułożyć je na rozgrzanej patelni i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Gdy będą rumiane przełożyć je do garnka i zalać odcedzonym, gorącym bulionem bulionem. Gdy wszystko się zagotuje dodać suszone grzyby. Pozostałe cebule pokroić w pióra a czosnek przekroić na połówki i podsmażyć na patelni na której wcześniej smażone były zrazy. Gdy cebula się zarumieni dodać 2 chochle bulionu i po chwili wszystko przelać do gotujących się zrazów. W takiej zalewie zrazy dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je z sosu. Mąkę rozmieszać ze śmietanką i niewielką ilością gorącego sosu, gdy nie będzie grudek zagęścić sos. Dodatkowo można sos zblendować lub podawać podawać z całymi grzybami.
Jeżeli nie mamy bulionu to najlepiej wcześniej go przygotować. Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić solą, pieprzem, oregano i posmarować musztardą. Paprykę pokroić w paski, 2 cebule w pióra, a ogórki w łódeczki. Tak przygotowane warzywa układać na mięsie i zawijać. Zwinięte zrazy najlepiej spiąć wykałaczką. Ułożyć je na rozgrzanej patelni i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Gdy będą rumiane przełożyć je do garnka i zalać odcedzonym, gorącym bulionem bulionem. Gdy wszystko się zagotuje dodać suszone grzyby. Pozostałe cebule pokroić w pióra a czosnek przekroić na połówki i podsmażyć na patelni na której wcześniej smażone były zrazy. Gdy cebula się zarumieni dodać 2 chochle bulionu i po chwili wszystko przelać do gotujących się zrazów. W takiej zalewie zrazy dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je z sosu. Mąkę rozmieszać ze śmietanką i niewielką ilością gorącego sosu, gdy nie będzie grudek zagęścić sos. Dodatkowo można sos zblendować lub podawać podawać z całymi grzybami.

