ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w pieprzowym sosie

Polędwiczki w pieprzowym sosie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pyszne, proste, niecodzienne danie. Polędwiczki w pieprzowym sosie to oryginalna potrawa, o ciekawym smaku. Polecam ją wszystkim mięsożercom.
Porcja dla 4-6 osób
Składniki:
2 wieprzowe polędwiczki
2 łyżki klarowanego masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki
150 ml białego wytrawnego wina
100 dowolnego bulionu
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
2 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić w grube, ok. 2 cm plastry.
Każdy plaster rozpłaszczyć dłonią i delikatnie posolić.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, podsmażyć na rumiano wszystkie kawałki polędwicy.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mąkę, wymieszać i chwilę przesmażyć.
Wlać wino, dusić przez 5 minut.
Dodać bulion, musztardę, pieprz i sól.
Na koniec dodać śmietanę, wszystko zamieszać.
Sos wlać do polędwiczek, naczynie z mięsem wstawić z powrotem do piekarnika na 5-8 minut.
Podawać na gorąco. Polędwiczki w pieprzowym sosie najlepiej smakują z młodymi ziemniakami z wody i mizerią .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/06/poledwiczki-pieprzowym-sosie