Wykonanie
Poziom trudnościPyszne, proste, niecodzienne danie.
Polędwiczki w
pieprzowym sosie to oryginalna potrawa, o ciekawym smaku. Polecam ją wszystkim mięsożercom.Porcja dla 4-6 osóbSkładniki:2 wieprzowe
polędwiczki2 łyżki klarowanego
masła1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
mąki150 ml białego
wytrawnego wina100 dowolnego
bulionu1 łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżka świeżo zmielonego
pieprzu½ łyżeczki
soli2 łyżki
śmietany 18%Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.
Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić w grube, ok. 2 cm plastry.

Każdy plaster rozpłaszczyć dłonią i delikatnie posolić.

Na patelni rozgrzać klarowane
masło, podsmażyć na rumiano wszystkie kawałki
polędwicy.


Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni po smażeniu
mięsa zeszklić
cebulę i
czosnek. Dodać
mąkę, wymieszać i chwilę przesmażyć.



Wlać
wino, dusić przez 5 minut.

Dodać
bulion,
musztardę,
pieprz i
sól.

Na koniec dodać
śmietanę, wszystko zamieszać.


Sos wlać do polędwiczek, naczynie z
mięsem wstawić z powrotem do piekarnika na 5-8 minut.

Podawać na gorąco.
Polędwiczki w
pieprzowym sosie najlepiej smakują z młodymi
ziemniakami z
wody i mizerią .

Smacznego!