Wykonanie
Przepis znalazłam tutaj . Ciasto robiłam zgodnie z przepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)
składniki : ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej
wody (w zależności od chłonności
mąki)225 g
mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół
śmietanę 30% z
serkiem śmietankowym)
sól,
pieprz i świeżo utarta
gałka muszkatołowa do smaku1 łyżka
masła2 średnie
cebule, pokrojone w cienkie krążki100g
wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie
wędzony boczek)75g
pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych
grzybów125g utartego dobrze topliwego
żółtego sera ( użyłam francuskiego
sera Fromage des Vosges z Lidla)przygotowanieCiasto:Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam w maszynie do
chleba) . Zostawić na 5 min, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Włożyć do wysmarowanej
oliwą miski. przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie wstawić do lodówki na minimum całą noc, a maksimum 48 godz.Na 1 i 1/2 do 2 godz przed włożeniem do pieca,wyjąć ciasto z lodówki.Do piekarnika włożyć kamień do pizzy ( u mnie tym razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać ( 30 - 45 min)przygotować pozostałe składniki:Pokrojoną w krążki
cebulę zeszklić na
maśle,
bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć
grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem.
Śmietanę wymieszać z
serkiem ,
solą pieprzem i
gałką muszkatołową.Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej
śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć
cebulę ,
boczek,
grzyby, posypać startym
żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja
tarta po 8 min. była gotowa.W międzyczasie naszykować kolejny placek. Moja druga
tarta była posypana dodatkowo miękkim
serkiem kozim,też wyszła bardzo smaczna.