ßßß
Składniki na 6 osób:Na ciasto brisée:250 gr mąki125 gr masła60 ml wody bardzo zimnejszczypta soliNa nadzienie:250 g śmietany kremówki50 g sera białego1 jajko3 cebule (ok. 400 g)100 g wędzonego boczku60 g Gruyèr as ól i pieprz do smakumielona gałka muszkatołowapól szklanki białego winażółtko do posmarowania wierzchu ciastaPrzygotowanie:Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy śmietanę, twaróg i jajko. Przygotowany farsz doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w piórka.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i dusimy ją przez ok. 10 minut bez przykrycia w winie. Dodajemy do reszty.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy. Zawijamy je na wałku i wykładamy nim formę do tarty. Dno ciasta zalewamy farszem, kładziemy na wierzchu wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę i posypujemy Gruyèrem. Zawijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka.
Ucieramy żółtko i smarujemy wierzch ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 40 minut, zależy od piekarnika.Podajemy na gorąco.Bon Appetit!