ßßß Cookit - przepis na Quiche aux oignons czyli tarta z cebulą

Quiche aux oignons czyli tarta z cebulą

nazwa

Wykonanie

Nie ukrywam, że uwielbiam tarty w każdym ich wykonaniu. Lubie na słono jak i na słodko.
Tym razem poddam Wam przepis na Quiche aux oignons, czyli klasyczną francuską tartę z cebulą.
Składniki na 6 osób:
Na ciasto brisée:
250 gr mąki
125 gr masła
60 ml wody bardzo zimnej
szczypta soli
Na nadzienie:
250 g śmietany kremówki
50 g sera białego
1 jajko
3 cebule (ok. 400 g)
100 g wędzonego boczku
60 g Gruyèr a
s ól i pieprz do smaku
mielona gałka muszkatołowa
pól szklanki białego wina
żółtko do posmarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie:
Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy śmietanę, twaróg i jajko. Przygotowany farsz doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w piórka.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i dusimy ją przez ok. 10 minut bez przykrycia w winie. Dodajemy do reszty.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy. Zawijamy je na wałku i wykładamy nim formę do tarty. Dno ciasta zalewamy farszem, kładziemy na wierzchu wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę i posypujemy Gruyèrem. Zawijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka.
Ucieramy żółtko i smarujemy wierzch ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 40 minut, zależy od piekarnika.
Podajemy na gorąco.
Bon Appetit!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/01/quiche-aux-oignons-czyli-tarta-z-cebula.html