Wykonanie
Na podstawie p rzepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna

składniki: (dla 4 osób)500 g gotowego
ciasta francuskiegoroztrzepane
jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2 kg
ziemniakówłyżka
olejuok 200 g
wędzonego bekonu lub
wędzonego boczku2 duże
cebule200 g Chedar'a3 łyżki
śmietany 30%pieprzprzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry ok 3 -4 mm , zalać
wodą , osolić i gotować aż będą miękkie ( ok 8-10 min). Odcedzić i odparować .
Boczek pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Podsmażać
boczek, mieszając, aż zacznie lekko brązowieć (przez 2 - 3 min) . Dodać
cebulę, smażyć kolejne 4-5 min ,
cebula ma zmięknąć ale nie zbrązowieć. Odstawić do przestygnięcia.Ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować na koło o średnicy ok 25 cm - spód tarty, drugą ok 28 cm - wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną )Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki
ziemniaków, na ziemniakach
smażony boczek z
cebulą , posypać tartym
serem i doprawić
pieprzem. Polać
śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty nacinamy krzyż . Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż
tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni.Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam
śmetany natomiast pozostałych składników połowę . Wyszła porcja dla 2-3 osób







