ßßß
Kotlety:750 g ziemniaków400 g twarogu półtłustego300g wędzonego boczku2 jajka1/3 szklanki mąki2 duże cebule1/4 szklanki bułki tartejsól, pieprzSos pieczarkowy:500g pieczarek350ml śmietanki 30%olejsól, pieprz1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę. Podlewamy wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów.2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, do momentu wyparowania płynów. Wtedy dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.4. Gotowym sosem polewamy kotlety
