Wykonanie
Kotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym
boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze.
Kotlety:750 g
ziemniaków400 g
twarogu półtłustego300g
wędzonego boczku2
jajka1/3 szklanki
mąki2 duże
cebule1/4 szklanki
bułki tartejsól,
pieprzSos pieczarkowy:500g
pieczarek350ml
śmietanki 30%olejsól,
pieprz1.
Cebulę i
boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
boczek, smażymy do zarumienienia.
Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni
olej, na którym smażymy
cebulę. Podlewamy
wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów.2.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z
twarogiem,
boczkiem,
cebulą, surowymi
jajkami,
mąką. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w
bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.3. Przygotowujemy sos:
pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju, do momentu wyparowania płynów. Wtedy dodajemy
śmietankę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.4. Gotowym sosem polewamy kotlety