Wykonanie

Lekki, słodko - kwaśny obiad. Nasz rodzinny hit lataSkładniki:Quinoa:6 łyżek białej3 łyżki czarnej1 łyżeczka
wody różanejPotrawka:6 kawałków
kurczaka, z ud, bez skóry i kości, z wiadomego źródła3
dymki, posiekane1
pomarańcza, skórka (julienne) i filety1 czubata łyżka
rodzynek15 sztuk
owoców agrestu, połówki1 szklanka
warzywnego bulionu (dorośli pół na pół z
białym winem)1 łyżka
masła klarowanegoświeżo mielony
pieprzkurkumakuminszczypta
cynamonu i
imbiru2 łyżki
syropu klonowegoQuinoa zalać podwójną ilością
wody i gotować, aż wchłonie płyn. Wymieszać z 1 łyżka
wody różanej. Przykryć i odstawić. W dużym rondlu rozgrzać
masło. Obsmażyć porcje
kurczaka oprószone
pieprzem, kuminem i
kurkumą (po 2 minuty z każdej strony). Zdjąć i zabezpieczyć przed wysuszeniem. Do tego samego rondla wrzucić
dymki, skórkę i filety
pomarańczy,
agrest,
rodzynki i wlać
bulion. Przykryć i dusić 5 minut. Dołożyć kawałki
kurczaka i dusić dalej około 30 minut. Wyjąć
mięso. Przecedzić sos,
owoce zmiksować i włożyć do sosu. Doprawić, podać w miseczkach, posypać
szczypiorem.