ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa z prażonymi migdałami

Zupa dyniowa z prażonymi migdałami

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobra zupa ze świeżym imbirem, podawana z uprażonymi płatkami migdałowymi. Z wcześniej przygotowanym musem dyniowym, zrobienie tej zupy nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru
500 g musu z dyni
½ soku z pomarańczy
1 szklanka bulionu
100 g serka białego kremowego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
płatki migdałowe
Wykonanie:
Uprażyć migdały: Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać płatki migdałowe, prażyć na małym ogniu co chwilę potrząsając patelnią do momentu aż płatki się zarumienią.
Masło rozpuścić z oliwą, dodać imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać mus z dyni i smażyć przez kilka minut.
Do dyni dodać bulion, sok pomarańczowy, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zupę gotować przez około 30 minut.
Dodać ser i zmiksować blenderem.
Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/zupa-dyniowa-z-prazonymi-migdaami.html