ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kochani! Dzisiaj dużo się działo, jednak żeby Was nie zamęczyć skrócę mój wywód do dwóch podstawowych rzeczy. Pierwsza z nich to pyszna paczka, którą wczoraj dostałam od firmy Smak-Com (Skworcu). Jest to firma oferująca przyprawy, kawy, herbaty, bakalie, miód..sami zobaczcie jaka szeroka jest ich oferta. Z mojej strony mogę powiedzieć tyle, że wszystko jest wspaniale zapakowane, świeże i niezwykle aromatyczne. Obsługa firmy bardzo przyjemna i wysyłka błyskawiczna, a to jest niezwykle ważne przy robieniu zakupów przez internet:)
Druga sprawa to zupa! Moja pierwsza zupa krem z dyni i myślę, że bardzo udana. Dzięki imbirowi i pomarańczy ma cudowny aromat! Do smaku dyni chyba nikogo nie muszę przekonywać:) Zupa jest słoneczna jak dzisiejszy dzień:)
Moja inspiracja: tutaj.
Potrzebujemy:
500 g dyni (polecam hokkaido), zważonej ze skórą
1 łyżka masła
4 łyżki płatków migdałów (ja użyłam migdałów firmy Skworcu)
1 łyżeczka imbiru w proszku
sól i pieprz
sok z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 pomarańczy
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię oraz imbir w proszku. Dolewamy sok z pomarańczy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem.
Gdy dynia zrobi się miękka, zdejmujemy z gazu i miksujemy całość blenderem. Na suchej patelni (bez tłuszczu) prażymy płatki migdałów aż do zarumienienia. Zupę podajemy posypaną prażonymi migdałami. U mnie dodatkowo łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego. Pycha! Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/10/krem-z-dyni-z-imbirem-i-pomarancza-i.html