Wykonanie
Kochani! Dzisiaj dużo się działo, jednak żeby Was nie zamęczyć skrócę mój wywód do dwóch podstawowych rzeczy. Pierwsza z nich to pyszna paczka, którą wczoraj dostałam od firmy Smak-Com (Skworcu). Jest to firma oferująca
przyprawy,
kawy,
herbaty,
bakalie,
miód..sami zobaczcie jaka szeroka jest ich oferta. Z mojej strony
mogę powiedzieć tyle, że wszystko jest wspaniale zapakowane, świeże i niezwykle aromatyczne. Obsługa firmy bardzo przyjemna i wysyłka błyskawiczna, a to jest niezwykle ważne przy robieniu zakupów przez internet:)Druga sprawa to zupa! Moja pierwsza zupa krem z dyni i myślę, że bardzo udana. Dzięki imbirowi i
pomarańczy ma cudowny aromat! Do smaku dyni chyba nikogo nie muszę przekonywać:) Zupa jest
słoneczna jak dzisiejszy dzień:)

Moja inspiracja: tutaj.Potrzebujemy:500 g dyni (polecam hokkaido), zważonej ze skórą1 łyżka
masła4 łyżki
płatków migdałów (ja użyłam
migdałów firmy Skworcu)1 łyżeczka
imbiru w proszku
sól i
pieprzsok z 1
pomarańczystarta skórka z 1
pomarańczy
W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę
dynię oraz
imbir w proszku. Dolewamy sok z
pomarańczy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z
pomarańczy i dodajemy do garnka. Doprawiamy
solą,
pieprzem.Gdy
dynia zrobi się miękka, zdejmujemy z gazu i miksujemy całość blenderem. Na suchej patelni (bez tłuszczu) prażymy
płatki migdałów aż do zarumienienia. Zupę podajemy posypaną prażonymi
migdałami. U mnie dodatkowo łyżeczka gęstego
jogurtu naturalnego. Pycha! Smacznego:)