Wykonanie
Myślałam, że pesto może być tylko warzywne. Cóż za ograniczenie! Bo może być i
owocowe:) Z
pomarańczą..a jakże! Miałam okazję zjeść coś takiego w jednej z restauracji w Opolu i muszę powiedzieć, że byłam tym kompletnie zaskoczona. Smakowało naprawdę fantastycznie. Tak więc wylądowało w moim menu. Przepis raczej na zasadzie odtworzenia ale myślę, że całkiem niezłe wyszło:) Gotowi na
owocowe pesto?

Składniki (na jedną osobę):ok 100 g
makaronu spaghetti1
pomarańczakawałek
imbiru wielkości kciukapół szklanki
orzeszków piniowych (użyłam pół na pół z
migdałami)
oliwaszczypta
solipieprzWykonanie:
Makaron ugotuj al dente. Z
pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obierz ją i usuń białe błony. Pokrój na kawałki. Zmiksuj je z orzeszkami,
skórką pomarańczową,
oliwą i
imbirem. Jeśli
pomarańcza była bardzo soczysta i
sos jest bardzo wodnisty to można go zredukować. Wystarczy go chwilę podgotować aż zgęstnieje. Ja musiałam tak właśnie zrobić. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go
solą i
pieprzem. Wymieszaj z
makaronem. Posyp pokruszonymi
migdałami.Smacznego!