Wykonanie
Grzyby są zabronione w diecie niemowlaków, przed pierwszym rokiem życia, ale i po pierwszym, podajemy je ostrożnie i wybieramy tylko te, których jesteśmy absolutnie pewni. Pamiętajmy jednak, że
grzyb jest ciężkostrawny i może źle wpłynąć na samopoczucie i zdrowie malucha. Takim początkiem pewnie Was nie zachęcę i choć
grzyby oddają potrawom mnóstwo smaku i aromatu, to w tym daniu, ważną rolę odegrał esencjonalny
wywar i pachnące latem
pomidory. Dlatego jeśli nie macie sprawdzonych źródeł, zrezygnujcie z
grzybów lub zastąpcie je
pieczarkami.Składniki na 4 porcje:500 g mrożonych
kurek (po pierwszym roku życia) lub
pieczarek ( po pierwszym roku życia)1
młoda cebula, w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę4
malinowe pomidory, bez skóry, w grubą kostkę1 szklanka
kaszy pęczak2 szklanki
bulionu warzywnegoświeżo mielony
pieprz2 łyżki
sosu sojowego Tamarispora łyżka
masłamnóstwo posiekanej
natkiplaster
mozzarelli z
mleka bawolego (może być zwykła), w kostkę
Kurki zamrażam tylko ugotowane. Po rozmrożeniu odparować
grzyby na suchej patelni (
pieczarki podobnie). W dużym rondlu rozpuścić
masło i zeszklić
cebulę. Dodać odparowane
grzyby (duże podzielić na mniejsze), po chwili
czosnek, łyżkę
natki i jeszcze chwilę dusić. Dodać
kaszę, chwilę mieszać, a kiedy zacznie się szklić dodać
pomidory. Dusić kilka minut. Wlać szklankę
bulionu. Kiedy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję. Powtarzać czynność, aż
kasza będzie miękka. Przyprawić
sosem sojowym,
pieprzem i posypać
natką. Podać wymieszane z
serem.
Mozzarella z
mleka bawolego jest trudno dostępna w Polsce, ale jeśli już gdzieś ją upolujecie, nie mijajcie obojętnie. Mimo wysokiej ceny, ma tak niesamowity smak, że warto za to zapłacić :)*na zdjęciu plaster
camemberta, grillowany z łyżeczką
oliwy i plasterkami
czosnku, dla mamy i taty
