Wykonanie
Dzisiejszy przepis pochodzi od mamy Lubego. Bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza, że
mogę w nim wykorzystać tutejszą „pearl barley”, która tak mi smakuje. Tutejsza
kasza perłowa, to polska
kasza pęczak lub pęcak, raczej jest do dostania w Polsce bez większych problemów.Kaszotto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące, więc świetnie nadaje się na bezmięsny jednogarnkowy obiad lub obiadokolację. Podlane odrobiną
wody daje się bez problemu zreanimować następnego dnia, całkiem nieźle smakuje też na zimno. Jeśli lubicie
kaszę to gwarantuję, że to danie na dobre zagości w Waszym menu

Składniki:1 szklanka
kaszy perłowej1
por (bez ciemnozielonej części)250 g
pieczarekbulion warzywny lub drobiowy (z kostki lub świeży)garść
mozzarelli startej na tarce (może być też
żółty ser)garść świeżej
natki pietruszkigarść świeżego
koperkuoliwa z oliwek lub
masłopieprz cytrynowy lub czarnyewentualnie
sólopcjonalnie: 1-2 ząbki
czosnkuPora kroimy wzdłuż na 2 części i myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Następnie kroimy w plasterki.
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plasterki lub na ćwiartki, w zależności od wielkość
pieczarek.Na dużej głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką roztapiamy plater
masła (lub rozgrzewamy
oliwę z oliwek) i wrzucamy
pora. Smażymy 2-3 minuty, a następnie wrzucamy pokrojone
pieczarki. Smażymy na dość sporym ogniu, tak aby
pieczarki i
por lekko się zezłociły. Jeśli dodajemy posiekany
czosnek, to najlepiej w tym momencie. Następnie na patelnię wrzucamy
kaszę i wszystko mieszamy. Smażymy jeszcze minutę i zalewamy
bulionem, tak aby przykrył całą
kaszę.Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu aż
kasza będzie zupełnie miękka i wchłonie cały płyn, jeśli jest potrzeba dolewamy
bulionu lub
wody. Dodajemy
pieprz i ewentualnie
sól.
Koperek i
natkę siekamy drobno, dodajemy do
kaszy i dokładnie mieszamy. A na koniec dodajemy garść startej na tarce
mozzarelli lub zwykłego
żółtego sera.Smacznego!





