Wykonanie

Dzieci i
ryby głosu nie mają? Nie w tych czasach, nie w moim domu i nie z takim apetytem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie, a widać, gołym
okiem, kto rządzi w domu jadłospisem :)Podałam
łososia z grillowanymi
szparagami, sadzonycm
jajkiem i pieczonymi, z
szałwią,
ziemniakami. Niemowlak warzywami wzgardził, ale
rybę podjadał jeszcze z mojego talerza :)

Składniki:4 filety z
łososia, ze skórąmarynata (jeśli nie chcecie użyć gomasio, można utrzeć sam
rozmaryn i połączyć z płynami):1 łyżeczka gomasio (
sól sezamowa; 10 łyżeczek prażonego
sezamu roztartych moździerzu z 1 łyżeczką
morskiej soli)listki z 4 gałązek
rozmarynu1 łyżka
oliwy z
anchois2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka posiekanych
kaparówdodatkowo:dużo, grubo posiekanych, świeżych
ziół (
curry, ziele
oliwne,
szałwia,
oregano, cząber)Filety umyć, osuszyć i naciąć, skośnie, w dwóch miejscach. Natrzeć marynatą. Zostawić na minimum dwie godziny. Piekarnik rozgrzać z opcją "grill". Ułożyć filety na folii lub papierze i posypać mieszanką
ziołową. Grillować około 15 minut (moje były spore).