Wykonanie
Greckie smaki, greckie życieBlog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.środa, 28 sierpnia 2013W
sałatce z bajkowej Santorini nie może zabraknąć tych produktów, z których słynie ta powulkaniczna wyspa, czyli:
pomidory czereśniowe, dzikie
kapary oraz liście dzikich
kaparów. Danie szybkie i proste do przyrządzenia, idealne na upalne letnie dni.Składniki:- 200g
pomidorów czereśniowych (jako zamiennika można wykorzystać koktajlowe)- 1
ogórek- 25 g dzikich
kaparów z Santorini- kilka liści dzikich
kaparów z Santorini- kilka filetów
anchois- kilka plastrów
sera graviera, kefalograviera lub kefalotiri ( w zastępstwie twardy
ser typu gruyere)-
oregano-
sól-
oliwia extra virgin

Przygotowanie:1.
Pomidorki pokroić na połówki.
Ogórek pokroić w półksiężyce. Ułożyć na talerzu.2. Dodać marynowane liście dzikich
kaparów oraz dzikie
kapary z Santorini.3. Ułożyć
anchois i pokroić bardzo cienko
ser.4. Posypać
oregano i skropić
oliwą. Ewentualnie przybrać kremem balsamicznym.Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Pani Gosi Dobrowolskiej z firmy Grecja dla Ciebie/Crete Adventure Team