Wykonanie
Gulasz kojarzy się, wielu z nas, z wielkimi kawałkami
mięsa, długo duszonymi w różnych bulionach, winach czy doprawionej
ziołami, wodzie. Ten gulasz, robi się błyskawicznie, pod warunkiem, że mamy wcześniej przygotowane składniki. Nie jest to wada, a zaleta tego dania. Wszystkie, wymagające wcześniejszej obróbki, składniki, mogą być użyte w innych potrawach.
Buraki możemy zjeść następnego dnia z
jogurtem polanym ostrą
oliwą,
wodę z gotowania
grzybów użyć do
bulionu.
Wołowinę podać na kanapkach. Jeśli nie zjemy całej patelni, można ją odgrzać z chlustem
czerwonego wina. Mój ośmiomiesięczny synuś zjadł trzy poważne łyżki, tylko trochę bardziej rozdrobnione ;)Składniki na 3 porcje:15 plastrów chudej, pieczonej
wołowiny (przepis wkrótce; można zastąpić inną pieczoną
wędliną, można pominąć)garść
suszonych prawdziwkówpół szklanki
kaszy gryczanej niepalonejłyżeczka suszonego
tymianku10 listków
szałwii2
szalotki1 krzak fioletowego
jarmużu4 pieczone
buraki (godzinę w 200 stopniach, z
miodem,
rozmarynem i kryształkami
soli)2 łyżki
oleju rzepakowego ze Świeciachlust
czerwonego wina, opcjonalnie
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na trzy godziny dwukrotnie zmienić
wodę. Tą ostatnią posolić i gotować dziesięć minut. Odlać i odcedzić. Większe
grzyby przekroić na pół.
Jarmuż oczyścić, opłukać, usunąć twarde gałązki i gotować, w wodzie z
solą i
cukrem, cztery minuty. Odsączyć.
Kaszę zalać podwójną ilością
wody, posolić, zagotować i przykryć. Gotować, aż odparuje
woda. Na dużej patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
tymianek,
szałwię i pokrojoną w kostkę
szalotkę. Zeszklić. Dorzucić
wołowinę,
grzyby i dusić kilka minut.
Buraki pokroić w plastry,
jarmuż w grube paski, wrzucić na patelnię, wymieszać. Całość połączyć z
kaszą. Doprawić
solą i
pieprzem.