Wykonanie

Noc. Synuś subtelnie podjada
mleko i drzemie przy piersi. Podglądam, na pół przytomna, kuchnię plus i już prawie zasypiam. Ekran telewizora służy za lampkę, choć czasem, dostrzegam w nim coś interesującego. Tym razem szerzej otwieram oczy, gdy widzę "parę w kuchni". Mam dylemat z tytułem tego programu. Czy parą jest Agnieszka ze swoim bratem czy produkty, które idealnie ze sobą łączą? Może i jedno i drugie. Dzisiaj podali właśnie tę
sałatkę. Czy dokładnie taki był przepis nie wiem, bo odbiornik jest prawie wyciszony, ale na pewno użyli bundza. Podrzucam moją wersję, ale podanie jest kopią tego, który widziałam w programie. Ślicznie, prawda?

Składniki na 3 porcje:3 podłużne
buraki, pieczone w rękawie z gałązkami
rozmarynu, kilkoma kryształkami
soli i
oliwy w 200 stop niach przez 1,5 godzinyszklanka ugotowanej,
zielonej soczewicy, z kilkoma kryształkami
soli morskiej1
cebula, pokrojona w kostkę, zeszklona na łyżce
masłapół łyżeczki
suszonego estragonułyżka
octu balsamicznegosól i
pieprzPowyższe składniki wymieszać, oprócz
buraka, ciepłe wyłożyć na talerz.
Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na ciepłej
soczewicy. Posypać pokruszonym
serem i skropić
smakową,
rozmarynową oliwą, wymieszaną z łyżeczką
miodu.