Wykonanie
W poszukiwaniu zastępstwa dla
ziemniaków trafiłam na
soczewicę z
ryżem i
cebulą karmelizowaną. Danie, które nie zachwyca wizualnie, smakuje rewelacyjnie a najlepsza jest w nim
cebula. Smażona w specjalny sposób czyli długo i na wolnym ogniu nabiera pięknego koloru i wspaniałego smaku. Danie można jeść w wersji samodzielnej ale jak już wspomniałam może być też dodatkiem do
mięsa. I o ile wiem to właśnie tak jedli je Irena i Andrzej, którzy przygotowali je razem ze mną. Bardzo Wam dziękuję za kolejne wspólne gotowanie:)

Źródło: Claudia Roden: Łatwa kuchnia śródziemnomorskaSkładniki:8 łyżek
oliwy extra virgin3 duże
cebule przekrojone na pół i pokrojone w talarki250 g
zielonej soczewicy250 g
długoziarnistego ryżusól,
pieprzRozgrzać 3-4 łyżki
oliwy na dużej patelni, wrzucić
cebulę i smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż
cebula zmięknie. Zdjąć przykrywkę i dalej smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż
cebula będzie złocista.
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i odcedzić, po czym przenieść ją do garnka, zalać
wodą (1 l), zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut (aby uniknąć rozgotowania, nie dodawać
soli). Do gotującej się
soczewicy dodać
ryż, połowę usmażonej
cebuli,
sól i
pieprz. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 20 minut aż
ryż i
soczewica będą miękkie. Jeśli mieszanina będzie zbyt gęsta, dodać trochę
wody. W tym czasie pozostałą
cebulę ponownie smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż uzyska brązowy kolor - prawie jak karmel.
Ryż z
soczewicą podawać na gorąco lub w pokojowej temperaturze, w szerokiej misce. Na wierzchu ułożyć
cebulę i skropić pozostałą ilością
oliwy.Smacznego:)