Wykonanie

Polędwiczka wieprzowa. Temat znany, wciąż pożądany, ale trochę "zgotowany" . Co zrobić, żeby odmienić jej "oblicze"? Może nadać jej nieco inny charakter topiąc w świątecznych nalewkach? A może osłodzić
syropem klonowym? Tak. Właśnie to należy zrobić, żeby odmienić oblicze najbardziej wysublimowanego kawałka
wieprzowiny. Zafascynował mnie smak, tak przyrządzonego
mięsa! (Nie wierzę, że to piszę). A jeśli jeszcze zanurzymy, wysmażone kawałki, w
porzeczkowym sosie to mamy na talerzu kulinarne święto. Dodatek
soczewicy połączonej z
porem i warzywnych czipsów wynosi danie na półkę z obiadami na specjalną okazję.


Składniki dla dwóch osób:1 polędwiczkamarynata2 łyżki pomarańczowej
nalewki z
kawą2 łyżki
syropu klonowego1 płaska łyżeczka
soli1 kawałek
imbirusoczewica1 szklanka
zielonej soczewicybiała część
pora70 ml
białego wina2 łyżki
oleju rzepakowegosól i świeżo zmielony
pieprz1 łyżka balsamicoczipsy1
pietruszkaćwiartka
selera1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
miodukilka kryształków
soli morskiejsos2 łyżki przetartych czarnych
porzeczek1 łyżka pomarańczowej
nalewki50 ml
czerwonego wina1 łyżka
syropu klonowego1 łyżka balsamicoPolędwiczkę obrać z białych błon i przekroić w połowie. Umyć i osuszyć. Na desce rozetrzeć
imbir z
solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć marynatą
mięso. Odstawić na dwie godziny.
Pietruszkę i
seler obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z
miodem,
solą i
olejem. Odstawić na dwie godziny.
Soczewicę wypłukać pod bieżącą
wodą. Zalać dwiema szklankami
wody i gotować 20 minut. Odlać
wodę i przykryć. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki
oleju i usmażyć
por, podlewając
winem, gdy będzie przywierał. Dodać ugotowaną
soczewicę. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Balsamico dodać przed samym podaniem.Rozgrzać grzałkę piekarnika, średnia moc. Na papierze do pieczenia ułożyć plastry
pietruszki i
selera. Wsunąć blachę pod grzałkę i piec około 10 minut. Rozgrzać
olej, najlepiej na żeliwnej patelni. Obsmażyć
polędwiczki z każdej strony. Przełożyć na folię aluminiową, szczelnie zawinąć i piec 20 minut (pod
pietruszką).Chwilę przed końcem pieczenia przygotować sos. Na patelnię, na której smażyły się
polędwiczki wlać
wino,
nalewkę i przetarte
owoce. Odparować. Na końcu dodać
syrop i balsamico.Upieczone
polędwiczki muszą odpocząć, minimum pięć minut. Po tym czasie odwijamy folię i kroimy, każdą, na 4 grube plastry.
Mięso układamy na kleksie sosu
porzeczkowego, a na środku talerza
soczewicę posypaną czipsami.