Wykonanie
Karnawał, czy Walentynki to tylko jedne z wielu okazji, które w ostatnim czasie skłaniają nas do świętowania i wydawania proszonych kolacji. Zazwyczaj wtedy przyrządzamy sprawdzone menu, by uniknąć problemów, gdy coś nie wyjdzie. My jednak chciałyśmy nakłonić Was do eksperymentów i zaproponować przepis, który zawsze wychodzi, czyli
żeberka wołowe pieczone w
czerwonym winie z warzywami. Są naprawdę pyszne, a przy tym
żeberka to jedna z najtańszych części
wołowiny więc na to danie nie wydacie fortuny.

Składniki:- kilogram
żeberek, wybieramy jak najchudsze- 2 szklanki
czerwonego wina najlepiej burgundu- 1,5
pora- 4
marchewki- 2 łyżeczki
soli- 3,5 łyżeczki
pieprzu- świeży
tymianek- 1/2
selera- 1
pietruszkaSposób przygotowania:1.
Żeberka kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra, warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy
winem, przyprawiamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania.


2. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy podsmażamy najpierw
żeberka (aż będą złociste),
potem odcedzone z
wina warzywa. Uwaga!
Wino zostawiamy to w nim będziemy wszystko zapiekać.

3. Podsmażone
mięso i warzywa przekładamy do brytfanny i zalewamy
winem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni.

4.
Mięso pieczemy przez 2,5- 3 h co jakiś czas przewracając je z jednej strony na drugą. Podajemy z pieczonymi
ziemniakami.

Smacznego!