ßßß Cookit - przepis na Kolacja w kolorze burgundy, czyli żeberka wołowe pieczone w czerwonym winie

Kolacja w kolorze burgundy, czyli żeberka wołowe pieczone w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Karnawał, czy Walentynki to tylko jedne z wielu okazji, które w ostatnim czasie skłaniają nas do świętowania i wydawania proszonych kolacji. Zazwyczaj wtedy przyrządzamy sprawdzone menu, by uniknąć problemów, gdy coś nie wyjdzie. My jednak chciałyśmy nakłonić Was do eksperymentów i zaproponować przepis, który zawsze wychodzi, czyli żeberka wołowe pieczone w czerwonym winie z warzywami. Są naprawdę pyszne, a przy tym żeberka to jedna z najtańszych części wołowiny więc na to danie nie wydacie fortuny.
Składniki:
- kilogram żeberek, wybieramy jak najchudsze
- 2 szklanki czerwonego wina najlepiej burgundu
- 1,5 pora
- 4 marchewki
- 2 łyżeczki soli
- 3,5 łyżeczki pieprzu
- świeży tymianek
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Żeberka kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra, warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy winem, przyprawiamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania.
2. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy najpierw żeberka (aż będą złociste), potem odcedzone z wina warzywa. Uwaga! Wino zostawiamy to w nim będziemy wszystko zapiekać.
3. Podsmażone mięso i warzywa przekładamy do brytfanny i zalewamy winem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni.
4. Mięso pieczemy przez 2,5- 3 h co jakiś czas przewracając je z jednej strony na drugą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2014/02/kolacja-w-kolorze-burgundy-czyli.html