Wykonanie

Składniki na cztery podłużne pizze:Ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1 łyżeczka
suszonych drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliSos pomidorowy:blacha różnych gatunków
pomidorów; użyłam koktajlowych,
malinowych, czerwonych, żółtychłyżka
ziół prowansalskichłyżeczka
soli4 łyżki
oliwy2 łyżki
octu winnegołyżeczka
cukru2 ząbki
czosnkuDodatki:2
figi100 g
sera bałkańskiego (może być
feta lub
ser pleśniowy)2 gałązki
rozmarynuocet balsamiczny z
gruszki, do podaniapół szklanki
startego sera,
grana padano
Pomidory obrać z szypułek, wyciąć gniazda nasienne, większe przekroić na ćwiartki. Posypać
ziołami,
solą, polać
oliwą i piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i zmiksować z pozostałymi składnikami. Odparować, jeśli jest zbyt wodnisty. Przechowywać w słoiczkach, wcześniej zapasteryzowanych.

Wszystkie składniki ciasta wyrobić, ręcznie lub tak jak ja w malakserze, plastikowym nożem, na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić aż podwoi objętość. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podłużny placek, przypominający łzę lub na kształt, jaki wyjdzie
spod wałka. Ułożyć na 2 blachach z piekarnika, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i poczekać aż lekko podrośnie (około 30 minut).Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Smarować pizzę 2 łyżkami sosu, posypać
serem, ułożyć
figi,
ser i posypać posiekanym
rozmarynem. Piec 15 minut.