Wykonanie
Prawdziwą włoską pizzę nie jest trudno zrobić. Jednak to co znamy z większości lokali, a szczególnie "sieciówek", nie ma z nią nic wspólnego. Całe szczęście pojawia się ostatnio coraz więcej lokali oferujących prawie identyczną pizzę którą
jada się we Włoszech. Pochwalić też należy za propagowanie jedzenia pizzy z
oliwą. Jedząc ją z tłustym
sosem czosnkowym , który często jest zwykłym
majonezem z
czosnkiem czy aromatycznym
sosem pomidorowym, zabijamy smak ciasta,
mozzarelli i dodatków! Co sie tyczy składników na pizzę to trzeba ich dobrze poszukać. Najważniejsza jest
mąka typu 00 dzieki której ciasto jest cieniutkie, delikatne i chrupiące . Następnie trzeba pamiętać o passacie. Można kupować także
włoskie sosy do
makaronów np. z
bazylią zaoszczedzając czas na przyprawieniu sosu. Żeby być pewnym co do jakości sosu należy zaopatrywać się w almie, kuchniach świata czy sklepach z wyłącznie włoskimi produktami. Ostatnim ważnym składnikiem jest
mozzarella. Trzeba kupować prawdziwą , a nie produkty do niej podobne. Warto także czasami poszukać
mozzarelli przeznaczonej do pizzy , jednak bardzo rzadko można się z nią spotkać. To już wszystkie ważne rzeczy jakie tyczą się pizzy ,więc zapraszam na iście włoską ucztę!
340 g
mąki 005 g
suszonych drożdży1,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki
oliwy250 ml letniej
wodyRozpuścić
drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i wlać
drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej
mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z
oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto
mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.