ßßß Cookit - przepis na Pizza

Pizza

nazwa

Wykonanie

Prawdziwą włoską pizzę nie jest trudno zrobić. Jednak to co znamy z większości lokali, a szczególnie "sieciówek", nie ma z nią nic wspólnego. Całe szczęście pojawia się ostatnio coraz więcej lokali oferujących prawie identyczną pizzę którą jada się we Włoszech. Pochwalić też należy za propagowanie jedzenia pizzy z oliwą. Jedząc ją z tłustym sosem czosnkowym , który często jest zwykłym majonezem z czosnkiem czy aromatycznym sosem pomidorowym, zabijamy smak ciasta, mozzarelli i dodatków! Co sie tyczy składników na pizzę to trzeba ich dobrze poszukać. Najważniejsza jest mąka typu 00 dzieki której ciasto jest cieniutkie, delikatne i chrupiące . Następnie trzeba pamiętać o passacie. Można kupować także włoskie sosy do makaronów np. z bazylią zaoszczedzając czas na przyprawieniu sosu. Żeby być pewnym co do jakości sosu należy zaopatrywać się w almie, kuchniach świata czy sklepach z wyłącznie włoskimi produktami. Ostatnim ważnym składnikiem jest mozzarella. Trzeba kupować prawdziwą , a nie produkty do niej podobne. Warto także czasami poszukać mozzarelli przeznaczonej do pizzy , jednak bardzo rzadko można się z nią spotkać. To już wszystkie ważne rzeczy jakie tyczą się pizzy ,więc zapraszam na iście włoską ucztę!
340 g mąki 00
5 g suszonych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy
250 ml letniej wody
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/05/pizza.html