Wykonanie
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek z chrupiąca skórką bardzo smaczny i warty powtórki-zdecydowanie!!!!
Składniki:300 ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 saszetka
drożdży suszonychmąka ok. 0,5 kgWszystkie składniki oprócz
mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu
mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jak już będzie za ciężko, wyrabiać ręką, dosypywać
mąki, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło. Powinno dać się uformować w miękką, spłaszczoną kulę, dlatego ilość
mąki jest na oko.Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia(niekoniecznie) możemy od razu kłaść nasz bochenek na blaszkę. Pieczemy na nagrzanym piekarniku w 220 ˚C przez około 45 minut.