Wykonanie
Dziś obiecany
chleb rozmarynowy. Powstał na bazie mojego sprawdzonego przepisu na szybki
chleb włoski . Ponieważ wszystkie
chleby, które spożywamy, są własnej roboty, często eksperymentuję z dodatkami. Nieczęsto je tu prezentuję, bo zawsze tak szybko się kończą, że nawet zdjęć nie zdążę zrobić.
Chleb rozmarynowy jest bardzo prosty, wystarczy dodać do wersji podstawowej zmielony
rozmaryn i gotowe. Jest trochę blady, lekko zielonkawy i świetnie pasuje do dań śródziemnomorskich, ale nie tylko. Jak się okazuje, świetnie smakuje z
miodem, a nawet z naszą polską
ogórkową .300 ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 saszetka
drożdży suszonychmąka (ilość na oko – ok. 0,5 kg)1 łyżeczka zmielonego
rozmarynuWszystkie składniki oprócz
mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu
mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jak już będzie za ciężko, wyrabiać ręką, dosypywać
mąki, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło. Powinno dać się uformować w miękką, spłaszczoną kulę, dlatego ilość
mąki jest na oko. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut.Jeżeli mamy czas, możemy na kilka godzin pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Jeżeli nie mamy czasu, umieszczamy od razu naszą kulę na blaszce i pieczemy ok. 45 minut przy temperaturze ok. 220 ˚C. (Piekarnik należy nagrzać wcześniej)Przepis ten można również wykorzystać do pieczenia
chleba w automacie.