ßßß Cookit - przepis na Chleb rozmarynowy

Chleb rozmarynowy

nazwa

Wykonanie

Dziś obiecany chleb rozmarynowy. Powstał na bazie mojego sprawdzonego przepisu na szybki chleb włoski . Ponieważ wszystkie chleby, które spożywamy, są własnej roboty, często eksperymentuję z dodatkami. Nieczęsto je tu prezentuję, bo zawsze tak szybko się kończą, że nawet zdjęć nie zdążę zrobić.
Chleb rozmarynowy jest bardzo prosty, wystarczy dodać do wersji podstawowej zmielony rozmaryn i gotowe. Jest trochę blady, lekko zielonkawy i świetnie pasuje do dań śródziemnomorskich, ale nie tylko. Jak się okazuje, świetnie smakuje z miodem, a nawet z naszą polską ogórkową .
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 saszetka drożdży suszonych
mąka (ilość na oko – ok. 0,5 kg)
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
Wszystkie składniki oprócz mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jak już będzie za ciężko, wyrabiać ręką, dosypywać mąki, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło. Powinno dać się uformować w miękką, spłaszczoną kulę, dlatego ilość mąki jest na oko. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut.
Jeżeli mamy czas, możemy na kilka godzin pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Jeżeli nie mamy czasu, umieszczamy od razu naszą kulę na blaszce i pieczemy ok. 45 minut przy temperaturze ok. 220 ˚C. (Piekarnik należy nagrzać wcześniej)
Przepis ten można również wykorzystać do pieczenia chleba w automacie.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/01/chleb-rozmarynowy.html