Wykonanie
Lawasz to ormiański
chleb pieczony na zakwasie. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na kawałki, cieniutko rozwałkowuje i piecze 2-5 minut w mocno rozgrzanym piecu. Ja jednak celowo nie rozwałkowałam cienko ciasta, bo chciałam, żeby
pieczywo było bardziej puchate i żeby można było je rozkroić i włożyć do środka ulubione dodatki. Zamiast zakwasu, użyłam
drożdży.Chlebek robi się bardzo szybko, świetnie komponuje się z zupą, gulaszem czy warzywami. Przepis znalazłam tu .
Składniki:1 łyżka
suszonych drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1/4 szklanki
oliwy1 szklanka
mleka (można zastąpić roślinnym)1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli4 szklanki
mąkiPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z
cukrem,
wodą i łyżką
mąki. Odstawić na 15 minut, aż
drożdże zaczną pracować.Dodać
oliwę,
mleko,
sól i
mąkę.Wyrabiać kilka minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Podzielić na 8 równych części. ( Ja podzieliłam ciasto na kawałki wielkości dłoni, ponieważ chciałam
mieć mniejsze
chlebki). Kolejno rozwałkować każdą część na 2-3 mm, przełożyć na pergamin. Piec przez 3-5* minut w rozgrzanym do 250 ° C piekarniku aż chlebek nabierze złotej barwy.* 3 minuty-
chlebki miękkie i bardziej elastyczne5 minut-
chlebki twarde i chrupiące