Wykonanie

Składniki:3 średnie
cukinie500 g mielonej
łopatki1 duża
cebula, w kostkę4 ząbki
czosnku, w plasterki10 czarnych
oliwek, w plasterki2 łyżeczki
kaparów100 ml passaty lub 2 zmiksowane
pomidory50 ml
czerwonego winasól,
czarny pieprz1 łyżka
ziół prowansalskich2 łyżki
oliwy, do smażenia150 g
sera kolumb, startego
Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż, na dwie równe części.
Ostrym nożem naciąć kratkę i posolić. Odstawić na kilka minut, aż zacznie zbierać się
woda. Zebrać ją ręcznikiem papierowym. Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem i podpiec, 10 minut, w 200 stopniach. Ostudzić. Na
oliwie usmażyć
cebulę,
czosnek,
kapary,
oliwki i wydrążone kostki
cukinii. Kiedy
cebula będzie szklista, zdjąć z patelni i usmażyć
mięso. Podlać
winem, wrzucić ponownie warzywa, dodać łyżeczkę
soli,
pieprz,
zioła prowansalskie i wlać passatę. Zwiększyć maksymalnie temperaturę i ciągle mieszając odparować cały płyn. Ostudzić. Dodać posiekaną
natkę i 2/3
sera. Przełożyć farsz do wydrążonych
cukinii, posypać resztą
sera i piec 20 minut w 200 stopniach.