Poznałam je w Rzymie i zakochałam się w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.Składniki400 g makaronu spaghettibiała cebula2-3 ząbki czosnku800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki)4 filety anchoispapryczka chili w całości10 szt. czarnych lub zielonych oliwek2 łyżki kaparów3-4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki cukrusól, czarny pieprz, oreganoSposób przygotowaniaMakaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano.