Wykonanie
Słówko z Wikipedii:Makowiec, także makownik lub
strucla z
makiem – ciasto (najczęściej
drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z
maku lub z masą
makową na
biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.
Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a
potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony
mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do
mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane
orzechy włoskie,
migdały, (namoczone, całe)
rodzynki i kandyzowaną
skórkę pomarańczową lub inne
bakalie oraz
miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami
maku lub kawałeczkami smażonej
skórki pomarańczowej.

Składniki:Ciasto:5 szklanek
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
jajko2
żółtka4-6 łyżek
śmietany 18%Dodatkowo:
polewa czekoladowaorzechy drobno posiekanepuszka gotowego
makuWykonanie:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wstawić je na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę
makową równo rozłożyć na oba ciasta i zawinąć w rulon. Górę ciasta posmarować rozbełtanym
żółtkiem. Piec godzinę na 170 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostygnięciu posmarować je roztopiona
czekoladą oraz posypać drobno posiekanymi dowolnymi orzeszkami.