ßßß Cookit - przepis na Pychotkaaa

Pychotkaaa

nazwa

Wykonanie

Słówko z Wikipedii:
Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej.
Składniki:
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
4-6 łyżek śmietany 18%
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
orzechy drobno posiekane
puszka gotowego maku
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wstawić je na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę makową równo rozłożyć na oba ciasta i zawinąć w rulon. Górę ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec godzinę na 170 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostygnięciu posmarować je roztopiona czekoladą oraz posypać drobno posiekanymi dowolnymi orzeszkami.
Źródło:http://lubieessc.blogspot.com/2013/09/makowiec.html