Wykonanie
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł przygotowania
makaronu z
cukinii (brzmi trochę niedorzecznie, ale jest smaczny). Pierwsza próba nie usatysfakcjonowała mnie do końca. Natomiast drugie podejście okazało się być strzałem w dziesiątkę.
Makaron smakował świetnie i idealnie komponował się z
kurczakiem i
pieczarkami w sosie.Składniki na 4 porcje:makron:2 nieduże
cukiniesólpieprz2 łyżki
olejukurczak w
sosie pieczarkowym:2
filety z kurczaka350g
pieczarekcebula3 łyżki
masła900ml
bulionu *3 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej100ml
śmietany 18%papryka słodka i ostra
sólpieprzKurczak w
sosie pieczarkowym:
Mąkę podsmażamy na patelni, aż delikatnie zmieni kolor. Odstawiamy ją do przestygnięcia.Filety dokładnie oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
papryką. Wstawiamy do lodówki.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy
masło, podsmażamy
cebulę. Po chwili dodajemy
pieczarki i smażymy je. Doprawiamy je
solą i
pieprzem.Gdy
pieczarki będą gotowe zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski. Smażymy przygotowane wcześniej
mięso. Kiedy się usmaży dorzucamy je do
pieczarek.Na patelnie wlewamy
bulion, zagotowujemy go. Do wcześniej przypieczonej
mąki dodajemy jego część i bardzo dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Całość wlewamy do
bulionu, mieszamy i przez chwilę gotujemy. Dodajemy
śmietankę, dokładnie łączymy z resztą sosu. Przekładamy do niego również
pieczarki i
kurczaka. Mieszamy co jakiś czas. Gdy sos zgęstnieje, próbujemy go i ewentualnie doprawiamy.
Makaron z
cukinii:
Cukinię myjemy i obieramy. Następnie, za pomocą obieraczki kroimy ją na długie paski. Tak jakbyśmy stale ją obierali, aż do nasion.
Cukinię przyprawiamy
solą i
oregano.Krótko podsmażamy ją na
oleju.Danie podajemy gorące. Możemy posypać je
koperkiem czy
szczypiorkiem.Smacznego:)