Wykonanie

Podczas ostatniego pobytu nad morzem kupiłam ładny kawałek wędzonego
halibuta, którego po powrocie do domu użyłam do przygotowania prostej sałatki. Wyrazisty smak
ryby dobrze łączy się ze
słodyczą marchewki i
jabłka, chrupiącą
sałatą i sosem
ziołowym. Do takiej sałatki możemy użyć ulubionej
wędzonej ryby. Smacznego:) na 2-3 porcje:ok. 200 g
wędzonej ryby,2
jajka ugotowane na twardo,2 garści
sałaty lodowej lub innej ulubionej
sałaty albo mieszanki,małe
jabłko,mała
cebula,mała
marchewka,opcjonalnie łyżeczka
kaparów,
sok z cytryny (do smaku) na sos:2-3 łyżki
majonezu,2-3 łyżki
jogurtu greckiego (opcjonalnie),3 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki,3 łyżeczki posiekanego
koperku,
sól,
pieprzMarchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
jajka pokroić w ćwiartki,
cebulę w półplasterki, a
jabłko w kostkę. Na talerzach ułożyć liście
sałaty. kawałeczki
wędzonej ryby i pozostałe składniki. Skropić całość
sokiem z cytryny. Połączyć składniki sosu i udekorować nim
sałatkę.