ßßß
Podczas ostatniego pobytu nad morzem kupiłam ładny kawałek wędzonego halibuta, którego po powrocie do domu użyłam do przygotowania prostej sałatki. Wyrazisty smak ryby dobrze łączy się ze słodyczą marchewki i jabłka, chrupiącą sałatą i sosem ziołowym. Do takiej sałatki możemy użyć ulubionej wędzonej ryby. Smacznego:) na 2-3 porcje:ok. 200 g wędzonej ryby,2 jajka ugotowane na twardo,2 garści sałaty lodowej lub innej ulubionej sałaty albo mieszanki,małe jabłko,mała cebula,mała marchewka,opcjonalnie łyżeczka kaparów,sok z cytryny (do smaku) na sos:2-3 łyżki majonezu,2-3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie),3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,3 łyżeczki posiekanego koperku,sól, pieprzMarchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jajka pokroić w ćwiartki, cebulę w półplasterki, a jabłko w kostkę. Na talerzach ułożyć liście sałaty. kawałeczki wędzonej ryby i pozostałe składniki. Skropić całość sokiem z cytryny. Połączyć składniki sosu i udekorować nim sałatkę.