Wykonanie

Kruche babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków - zawsze się udają i wszystkim smakują. Dziś wersja z pysznym,
czekoladowym nadzieniem i
orzechami. W sezonie będą rewelacyjne z
malinami lub
truskawkami. Polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutaj.Polecam też mój przepis na babeczki z kremem patissiere i
czekoladową tartę .na kruche ciasto:250 g
mąki3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego125 g
masła1
żółtko50–60 g
wodynadzienie:
dżem malinowy lub
truskawkowy,150 g
czekolady (u mnie
mleczna|),70-90 g kremówki,
orzechy lub
owoceMąkę,
cukier puder,
cukier z
wanilią i
masło posiekać nożem, aż
masło będzie drobne. Dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto schować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to
między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć ciasto widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę
fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.Przygotować
krem czekoladowy: w kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę ze
śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć odrobinę
dżemu (ok. pół łyżeczki), a na to
krem czekoladowy. Wierch udekorować
orzechami. Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż krem zastygnie.