ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z czekoladą i orzechami

Kruche babeczki z czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Kruche babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków - zawsze się udają i wszystkim smakują. Dziś wersja z pysznym, czekoladowym nadzieniem i orzechami. W sezonie będą rewelacyjne z malinami lub truskawkami. Polecam, smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecam też mój przepis na babeczki z kremem patissiere i czekoladową tartę .
na kruche ciasto:
250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
nadzienie:
dżem malinowy lub truskawkowy,
150 g czekolady (u mnie mleczna|),
70-90 g kremówki,
orzechy lub owoce
Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto schować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć ciasto widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.
Przygotować krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć odrobinę dżemu (ok. pół łyżeczki), a na to krem czekoladowy. Wierch udekorować orzechami. Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż krem zastygnie.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/kruche-babeczki-z-czekolada-i-orzechami.html