Wykonanie

Za oknem robi się coraz bardziej zielono, a ja nadejście wiosny postanowiłam uczcić zdrowym, zielonym daniem. Najczęściej przyrządzam
rybę w piekarniku, ale tym razem miałam ochotę na delikatny, warzywny sos. Łącząc
brokuły i
szpinak otrzymałam świeże, lekkie, wiosenne danie. Do jego przyrządzenia możemy dodać inne zielone dodatki np.
fasolkę szparagową. Smacznego:)ok. 450 g
ryby (u mnie
dorsz, filet),pół
brokułu,200 ml
śmietanki 30% (może być 18%),ok. 400 g
mrożonego szpinaku,mały
por,3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
olej,1/4-1/3 szklanki
białego wina,
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelni po rybie przesmażyć pokrojonego w półplasterki
pora, dodać drobno posiekany
czosnek, zalać
winem i zredukować do połowy. Wrzucić
szpinak i smażyć do odparowania
wody. W tym czasie ugotować różyczki
brokułów. Warzywa na patelni doprawić, zalać
śmietanką, wymieszać i delikatnie włożyć kawałki
ryby z
brokułem. Podgrzać całość, podawać z
ryżem.