ßßß Cookit - przepis na Ryba w wiosennym sosie szpinakowo-brokułowym

Ryba w wiosennym sosie szpinakowo-brokułowym

nazwa

Wykonanie

Za oknem robi się coraz bardziej zielono, a ja nadejście wiosny postanowiłam uczcić zdrowym, zielonym daniem. Najczęściej przyrządzam rybę w piekarniku, ale tym razem miałam ochotę na delikatny, warzywny sos. Łącząc brokuły i szpinak otrzymałam świeże, lekkie, wiosenne danie. Do jego przyrządzenia możemy dodać inne zielone dodatki np. fasolkę szparagową. Smacznego:)
ok. 450 g ryby (u mnie dorsz, filet),
pół brokułu,
200 ml śmietanki 30% (może być 18%),
ok. 400 g mrożonego szpinaku,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej,
1/4-1/3 szklanki białego wina,
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelni po rybie przesmażyć pokrojonego w półplasterki pora, dodać drobno posiekany czosnek, zalać winem i zredukować do połowy. Wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. W tym czasie ugotować różyczki brokułów. Warzywa na patelni doprawić, zalać śmietanką, wymieszać i delikatnie włożyć kawałki ryby z brokułem. Podgrzać całość, podawać z ryżem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/ryba-w-wiosennym-sosie-szpinakowo.html